De centrale vraag in deze publicatie is hoe de beoogde WHOA is vormgegeven en hoe de homologatievoorwaarden of deze onder het WHOA-voorstel wel recht doen aan de positie van vermogensverschaffers. De conclusie van de auteur is dat het WHOA-voorstel vanuit waarderingsperspectief evenwichtiger is dan eerdere voorstellen en de tegen een dwangakkoord stemmende vermogensverschaffers meer rechtsbescherming biedt.
Concept voorstel
Op 5 september 2017 heeft het Ministerie van Veiligheid en Justitie een concept voor het wetsvoorstel voor de Wet homologatie onderhands akkoord ter voorkoming van faillissement ter consultatie gepresenteerd: het WHOA-voorstel. Dit ontwerp is een aanpassing van het WCO II-voorstel uit 2014, maakt onderdeel uit van het Wetgevingsprogramma herijking faillissementsrecht en beoogt, net zoals het WCO II-voorstel, een pre-insolventieakkoord te introduceren.
Nadere toelichting
Het WHOA-voorstel volgens de auteur voor een cram down terecht uit van de reorganisatiewaarde als waarborg voor de belangen van de tegenstemmende klasse vermogensverschaffers. In tegenstelling tot het WCO II-voorstel bevat het WHOA-voorstel homologatievoorwaarden die ertoe strekken dat tegenstemmende klassen vermogensverschaffers overeenkomstig hun rang aanspraak maken op de met het akkoord gerealiseerde waarde. Vanuit waarderingsperspectief is het WHOA-voorstel daardoor evenwichtiger vormgegeven dan het WCO II-voorstel en biedt het de tegen een dwangakkoord stemmende vermogensverschaffers meer rechtsbescherming.
Tijdschrift voor Insolventierecht
Oktober 2017