Deze site maakt gebruik van JavaScript. Instructies om JavaScript in te schakelen, vindt u hier.
Actueel

Fiscale aandachtspunten als IB-ondernemer bij een scheiding

juli 2021

Als één van de partners ondernemer voor de inkomstenbelasting is, spelen er bij een scheiding specifieke zaken. Deze kunnen zeer ingrijpend zijn voor zowel de ondernemer als zijn onderneming.

Aandachtspunten scheiding en IB-ondernemer
Bent u in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan bent u feitelijk samen eigenaar van het bedrijf. Maar ook al heeft u huwelijkse voorwaarden opgesteld, dan nog is de kans groot dat u het bedrijfsvermogen op enige wijze moet verdelen.

Bedrijfsvermogen IB-ondernemer verdelen of niet?
Als u IB-ondernemer bent en een huwelijk of geregistreerd partnerschap bent aangegaan in gemeenschap van goederen, dan heeft uw partner recht op de helft van het bedrijfsvermogen. Heeft u huwelijkse voorwaarden opgesteld? Dan zijn die bepalend voor de verdeling. Houd er rekening mee dat zelfs als het bedrijf op naam van één van de partners staat, de andere recht kan hebben op een deel van de waarde van de onderneming of de nog niet uitgekeerde winsten.

Continuïteit van het bedrijf
Bent u de eigenaar en besluit u door te gaan met ondernemen, dan moet u uw partner meestal uitkopen. Omdat dit effect heeft op de winst, leidt het tot de vraag of voortzetten van het bedrijf wel haalbaar of wenselijk is. Hierover kunnen de meningen sterk verschillen. Besluit u om niet langer binnen uw bedrijf te ondernemen, dan kunt u het bedrijf verkopen of uw activiteiten staken. In beide gevallen moet u afrekenen met de fiscus. Bij een scheiding is het verstandig om alle drie de opties door te rekenen en af te wegen.

Alimentatie en verwachte beschikbare winst
Tot en met 2012 ging de rechter bij het vaststellen van de alimentatie nog uit van het bedrijfsresultaat. Sinds 2013 wordt de hoogte bepaald op basis van de verwachte (dus toekomstige) beschikbare winst en hieruit voorvloeiende kasstromen. Dit maakt de zaken er niet eenvoudiger op. Het is raadzaam om hier een specialist voor in te schakelen, dit is een waarderingsdeskundige die beschikt over een afgeronde postacademische opleiding (een register valuator genoemd).

Partner in loondienst: arbeidsovereenkomst beëindigen
Staat de partner van de ondernemer op de loonlijst en kunt of wilt u niet langer samen in het bedrijf werken? Dan moet u – de waarde van – het arbeidscontract meenemen in de onderhandelingen rond de scheiding. Komt u er samen niet uit, dan kunt u de rechter vragen om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. De rechter zal dit alleen doen als er aantoonbaar sprake is van een duurzaam verstoorde arbeidsrelatie.

Auteur:
Dit bericht is gebaseerd op een artikel van het RFEA, het Register Financieel Echtscheidingsadviseur.
Datum:
Oktober 2019

Ben je op zoek naar een waarderingsdeskundige?

Het vinden van de juiste waarderingsdeskundige voor jouw vraagstuk is complex. Ga voor een onafhankelijk advies naar waarderen.nl. Je kunt hier waarderingsdeskundigen vergelijken op basis van jouw specifieke waarderingsvraag en behoefte. 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief