Deze site maakt gebruik van JavaScript. Instructies om JavaScript in te schakelen, vindt u hier.
Actueel

Bank financiert de prijs, niet de waarde?!

mei 2021

In dit artikel uit de juni editie van het blad Van Waarde (het magazine van de Nederlandse beroepsvereniging voor Register Valuators) met elkaar in discussie over de stelling ”Bank financiert de prijs, niet de waarde van een onderneming''. Mark van den Broek (directeur Bedrijven bij de Rabobank) is het niet eens met de stelling en Pieter Christiaan van Prooijen (partner bij Hermes Advisory) is het eens met de stelling.

Voorstander
De bank financiert inderdaad de prijs. Banken zijn immers marktpartijen die transacties bewerkstelligen. Het prijsaspect kan men op meerdere wijze bekijken. Ten eerste bepaalt de financieringsbereidheid van de bank mede de prijsvorming omtrent een transactie. Immers als de bank minder  kredieten aan een object verstrekt, dan zal de investeerder vanuit een rendementsgedachte een lagere prijs willen betalen; hij moet immers meer zelf betalen.

Vanuit een risicomanagementperspectief komt het prijsaspect op twee momenten naar voren: bij het verstrekken van de lening en bij een herfinanciering. Wanneer een grote bedrijfslening wordt verstrekt zal er volgens het risicomanagement worden gekeken naar de potentiële verkoopprijs van de lening in de secundaire markt (grote bedrijfsleningen worden gesyndiceerd, lees: verkocht). Hierbij wordt gekeken naar wat de prijzen zijn geweest van vergelijkbare transacties die investeerders hebben betaald, de mate van schuld die destijds is aangegaan en naar de vergoeding die schuldverstrekkers hebben gekregen. De markt voor grote bedrijfsleningen is dus prijs gedreven.

Tegenstander
Een marktpartij komt met een vraag bij de bank, die gebaseerd is op een prijs. Een bank beoordeelt de mogelijkheden van de financierbaarheid en vormt zich dan een oordeel over de waarde van de onderliggende onderneming. Zeker in corporate finance is de blik gericht op de toekomst; rente en aflossing moeten immers uit de toekomstige kasstromen betaald kunnen worden. De prijs is dan ook zeker een onderdeel dat je meeneemt in je afweging, maar belangrijker zijn de continuïteit van de toekomstige kasstromen en de variantie, ingegeven door onzekerheden in de context, zodat de onderneming aan haar betalingsverplichtingen kan blijven voldoen.

De rekenmodellen die banken gebruiken lijken sterk op de modellen die Register Valuators hanteren bij de waardebepaling van een bedrijf. Die kijken net als wij naar de vrije kasstromen en de relevante risico’s. Dat is ook niet zo raar. In de wereld van corporate finance werken allemaal mensen met een vergelijkbare achtergrond. Die kijken dus op eenzelfde wijze naar prijs en waarderingen van bedrijven.

Auteur:
Van Waarde, NIRV
Uitgever:
Van Waarde, NIRV
Datum:
Juni 2019

Ben je op zoek naar een waarderingsdeskundige?

Het vinden van de juiste waarderingsdeskundige voor jouw vraagstuk is complex. Ga voor een onafhankelijk advies naar waarderen.nl. Je kunt hier waarderingsdeskundigen vergelijken op basis van jouw specifieke waarderingsvraag en behoefte. 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief